Osiguranje rent a car vozila kombinovano kasko osiguranje sa učešćem u šteti

Kombinovano kasko osiguranje sa učešćem u šteti

Sva rent-a-car vozila su osigurana od autoodgovornosti ( obavezno osiguranje u slučaju da naš automobil ošteti drugo vozilo) i takođe sva vozila imaju kombinovano kasko osiguranje sa učešćem u šteti, ukoliko je štetu prouzrokovao najmoprimac (klijent) ili nepoznato NN lice tokom ugovorenog najma (zatečeno oštećeno dok je bilo parkirano, i td.).

Učešće u šteti se obračunava po dva osnova, apsolutno učešće i relativno učešće najmoprimca / klijenta u šteti.

 

APSOLUTNO UČEŠĆE

Apsolutno učešće je iznos koji je klijent dužan da plati za štete na vozilu, i koje osiguranje ne pokriva. Iznos apsolutnog učešća je definisan na ugovoru o najmu kao iznos koji nije pokriven osiguranjem ( "Kasko ne pokriva prvih 200.00 -- 700.00 EUR" ) i koji se naplaćuje klijentu sa kreditne / debitne kartice ili gotovinskog depozita u slučaju štete.

Ukoliko je štetu prouzrokovalo drugo vozilo, njegovom krivicom, potrebno je da popinite Evropski zapisnik sa svim detaljima nezgode, i ostalim informacijama o  licima- učesnicima, fotografišete nezgodu i mesto nezgode ( raskrsnicu gde će se videti saobraćajni znaci, kao i oba vozila iz svih uglova). Takođe su potrebni podaci i brojevi telefona saputnika ili očevidaca sa lica mesta. U svakom slučaju, kada dođe do štete u kontaktu sa drugim vozilom, potrebno je pozvati policiju. 

 

RELATIVNO UČEŠĆE

Relativno učešće iznosi 10% od trenutne tržišne vrednosti automobila ( po zvaničanom katalogu osiguravajuće kuće)   i naplaćuje se klijentu u slučaju totalne štete prouzrokovane njegovom krivicom.

Kombinovanim kasko osiguranjem obuhvaćeni su sledeći rizici: saobraćajna nezgoda (sudar, udar, prevrtanje, iskliznuće, survavanje, kao i ostala uništenja ili oštećenja vozila prouzrokovana od iznenadnih događaja pod dejstvom mehaničke sile, nezavisno od volje osiguranika / vozača), oštećenja prouzrokovana iznenadnim termičkim ili hemijskim delovanjem spolja,pada ili udara nekog predmeta, požara, udara groma, eksplozije osim eksplozije nuklearne energije, oluje, grada, snežne lavine kao i pada snega i leda na vozilo, pada vazdušne letilice, manifestacija ili demonstacija, zemljotresa, odron zemljišta ili obrušavanje zemljišta i stena,oštećenja tapacirunga u vozilu prilikom pružanja pomoći licima povređenim u saobraćajnim nezgodama ili na drugi način, namerno prouzrokovane štete na osiguranoj stvari radi sprečavanja veće štete, kao i mere preduzete za smanjenje otklanjanje štete, poplave, bujice i visoke vode i potapanja vozila.

 

Za prijavu štete po kasko polisi potreban je policijski zapisnik ( za sve štete na vozilu preko 200.00 eur ili 24.000 RSD).

Potrebna je posebna prijava za svaki štetni događaj, štetu.

 

Trošak izdavanja policijskog zapisnika, kao i eventualne druge administrativne troškove nastale, snosi najmoprimac, odnosno klijent. Trošak izdavanja novih registrarskih tablica, saobraćajne dozvole, registracione nalepnive i zelenog kartona ne pokriva osiguranje i taj trošak snosi najmoprimac / klijent.

 

Najmoprimac / klijent nije pokriven kombinovanim kasko osiguranjem u sledećim slučajevima:

 

a) Ukoliko neovlašćeno da drugom licu da upravlja / koristi automobil.

b) Ukoliko upravlja vozilom pod dejstvom alkohola ili droga.

c) Ukoliko je vozio neprilagođenom brzinom ili van asfaltiranog puta.

d) Ukoliko je prekršio saobraćajne propise i zakone zemlje gde se nezgoda desila.

e) Nesavesno postupanje sa vozilom.

f)  Ukoliko je vozilo parkirano van predviđenog mesta za parking.

g) Ukoliko prenosi građevinski materijal, zapaljive tečnosti, tečnosti koje ostavljaju neprijatan miris, hemijske supstance, itd.

h) Ukoliko izgubi ključeve i dokumenta, ili ukoliko dođe do krađe kola kao posledica gubljenja ključeva.